MAROSVÁSÁRHELY,
Marosmegye Negoiului utca 2A szám
Bejelentkezési telefonszámok: 0265-255.255
0771-653.770, 0757-232.568

VÉGBÉLNYILÁS REPEDÉSRŐL

Autor: Conf. Dr. Coroş Marius

 

1.Mi az anális repedés
2.A végbél anatómiája
3. Előfordulási gyakoriság
4. Hol található
5. A végbélnyilás repedés okai
6. A végbélnyilás repedés tünetei
7. A végbélnyilás szövődményei
8. A végbélnyilás repedés diagnóztikája
9. A végbélnyilás repedés kezelése
10. Ajánlások

 

Mi az anális repedés

A végbél repedés végbélnyilásban található sérülés (seb), a leggyakrabban a hátsó saroknál (a végbélnyílás hátsó részén) leggyakrabban a székrekedés következtáben, végbél fájdalom jelentkezik,égő érzés és vérzés formában, hajlamos krónikusá válni (nem gyógyul spontán), amely szövődményekhez tud fejlődni.

A végbél anatómiája

  A végbél az emésztőrendszernek az utolsó része, a székletürítésben játszik fontos szerepet. Hossza mintegy 2 cm. A végbélnyílás belsejét fájdalom receptorokban gazdag végbél nyálkahártya tapétázza. A nyálkahártya alatt vérerekkel dúsan behálózot rostos kötőszövet található és két körkörös izom amelyek a gáz és a széklet kontinenciáját biztosítják, az úgynevezett végbéli záróizmok. Van egy belső végbéli záróizom amelynek működése akaratunktól független. Ez önállóan összezsugorodik és kitágul függően a székletürítés szakaszától. Ehelyett a külső végbéli záróizom tevékenysége általunk irányított és összeszórithatjuk amikor akarjuk. A két izom között egy virtuális tér található, ahol gennyes gyűjtemények tudnak felhalmozódni.

Előfordulás

A végbél repedés bármilyen életkorban előfordulhat, de leggyakrabban a18-60 év közötti személyek érintettek. A végbél repedés gyakoribb a nőknél, valójában a székrekedés gyakoribb. Repedések általában stresszes vagy lelkileg labilis és a mozgásszegény embereknél jelentkeznek.Sokat utazó személyeknél is (vezetők, eladó, stb), mert nincs rendes székletük, hajlamosak a székrekedésre amely a végbél repedés megjelenéséhez vezet.

Kórtan

Korai szakaszában nem kezelt végbél repedés, általában krónikussá válik (nem gyógyul spontán) patofiziológiai ördögi körnek köszönhetően. Ha egyszer megjelent a végbél nyálkahártyáján a repedés, ez előidéz egy görcsöt (állandó görcsöt) a belső záróizomnál. Székletűritéskor ez az izomnak el kellene lazúlnia,hogy a széklet könnyen űrüljön,de a repedés miatt továbbra is görcsös, így székletürítéskor a nyálkahártya repedése ismét bekövetkezik. Ez olyan, mintha minden nap megnyítnánk egy sebet, és nem hagynánk, hogy begyógyuljon. Ezt egészítik ki, a görcs miatt a rossz vérellátás , különösen a hátsó és elülső sarkokban és felülfertőződés.

Patológia

A leggyakoribb elhelyezkedés a hátsó íven található, de a nőknél,a repedés gyakran az elülső íven helyezkedik el, vagy több repedés létezhet. A repedés egy kb 2-5 mm szakadásként jelenik meg a végbél nyálkahártyán. Az új repedés felületes és szélei rugalmasak, jól erezett, könnyen vérzik és konzervatív kezeléssel gyógyítható. Ahogy telik az idő a nem kezelt végbél repedés krónikussá válik, és nem hajlamos a gyógyulásra. Szakadás elmélyül, még a izomrostok láthatókká válnak, szélei megkeményednek, szarusos lessz, az alapján ellankadt ,nincs vérzés. A repedés kűlső végén egy hipertrófiás ,krónikus gyulladásos sarjszövet képződik, egy szarus bőrredő megjelenéssével. Néha a repedéshez kapcsolódó aranyér csomópont létezik,úgynevezett "őrszem aranyér." Ahogy a repedés mélyül, a kapcsolódó fertőzés képes behatolni a két végbéli záróizom közé, létrehozva egy gennyes gyűjteményt: izomközti tályog. A tályog fisztulizálhat (kiürítődik) a végbélbe vagy vándorolhat és súlyosabb fertőzések megjelenéséhez vezethet más területeken, például végbélnyílás melleti tályogok,melyek sürgősségi műtétet igényel. A tályogokat követően végbélnyílás sipolyok alakulnak ki, amelyeket újra műteni kell , és gyakran kiújuló.

Okok

Létezik több ok melyek végbél repedést eredményezhet, de a leggyakoribb ok a székrekedés.Egy nagyméretű kemény széklet áthaladása a végbélcsatornán ,a végbél nyálkahártya kapacitásántúli feszítéséhez vezet, és így egy kb 2-5 mm repedés jelenik meg,általában a hátsó íven. Néha több hasmenéses széklet okozhat végbél repedést a gyulladt nyálkahárttyán, székletürítés erőfeszítései következtében. Anális szex és idegen tárgyak bevezetése a végbélnyílásba is vezethet a végbél repedések megjelenéséhez. Egyes gyógyszerek (Parkinson elleni) hajlamosít a székrekedésre és más (nikorandil - értágító) közvetlenül a végbélfekélyek megjelenését okozzák. Vannak más betegségek, amelyekben előfordulhat végbél repedés, mint a HIV-fertőzés, fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség, szifilisz, ano-végbélrák, vagy környéki fertőzés. A proktológia vizsgálatkor az okokat helyesen azonosítani kell ,hogy a kezelés sikeres legyen.

Tünetek

A fájdalom és a vérzés az alapvető tünetei az anális repedésnek. Hirtelen kezdődik általában egy kemény széklet (vagy több hasmenéses) következtében, amikor a beteg éles,égő végbéli fájdalomat érez, és néhány csepp vér megjelenését észleli a WC-papíron. A kezdeti fájdalom eltűnik, de felbukkan a következő székelésnél. A t követően egy rövid szünet jelentkezik,utánna a fájdalom visszatér nagyobb intenzitással és tarthat több órán át.

 

Az anális fájdalom, amely nem kapcsolódik a székletürítéssel, nagy valószínűséggel nem tulajdonitható egy végbél repedésnek (menekülő végbélfajdalom, cocidinii, daganatok,végbélgyuladás, nemi betegségek, stb) Végbél vérzés is lehet, a beteg piros vér jelenlétét észleli. A fájdalom miatt a betegek stresszesé válnak és a székelés gondolata rémisztőbbé válik. Ebből kifolyólag a páciens kevesebbet eszik,kevesebb széklete lesz, intenzívebb székrekedés jelentkezik, ami a tünetek súlyosbodásához vezetnek. Aszékletürítés megkönnyítése érdekében néhány beteg nem ajánlott manővert vesz igénybe (beöntés, glicerin kúp), amely csak súlyosbítja a helyzetet. Az erős fájdalom vizelési rendellenességet okozhat,ami a munkaképességet érinti.

Szövődmények

Végbéli vérzés viszonylag gyakori, különösen az új repedéseknél. Általában kis mennyiségű,a WC-papíron észlelik ,a vér világos színű. A krónikus repedések ritkán vérzenek. Végbélnyílási és izomközti tályog. Végbéli repedés kiindulópontja lehet a gennyes gyűjteményeknek a végbélnyílás és a végbélnyílás mentén, folyamatosan emelkedő intenzitású fájdalommal, lázzal és perianális terület duzzadásával amely érzékeny tapintásra (a beteg nem tud ülni) nyilvánul meg. Mentálisan és a munkaképességet is befolyásolja.Labilis pszichés személyeknél , öngyilkossági tendenciát is idéztek.

A végbélnyilás repedés diagnózisa.

A végbélnyilás repedés diagnóztizálása nem okoz különleges nehézségeket. Az anális fájdalom jellemzői alapján (például intenzív égés széklet közben és után) az orvos diagnosztizálja az anális repedés valószínűségét. Proktológia vizsgálattal megerősíti,amely járóbetegi körülmények között is elvégezhető. A beteget felkérik, hogy üljön a vizsgáló asztalra , bal felére guggoló helyzetben. Általában egyszerű ellenőrzése a végbélnyílásnak, bőr széthúzása után(fájdalommentes manőver)az ívek szintjén felfedhető a repedés (hátsó anális és / vagy elülső).

 

Felbecsülik a méretét, mélységét,a látható izomrostok jelenlétét ,az keményedés és bőrredő jelenlétét. Amikor azonban a repedés mélyebben található a végbélcsatornában,szükséges elvégezni egy végbéltapintást és végbéltükrözést (a videó-ano-rektoskópiát). Sok betegnél végbél tapintás anális repedés esetén nem hajtható végre.az erős fájdalom és az izom összehúzódás miatt. Másoknál azonban a tapintás végrehajtható szelídséggel és a felfedező ujjának jó bekenésével. Ha a fájdalom erős,helyi érzéstelenítést kell végezni lidokainnal, érzékenységi teszt elvégzésével a vizsgálatot megelőzően.

 

 

Minden esetben komplex anorectalis vizsgálatot (tapintás és szkópia) kell végrehajtani, még altatásban is, ha szükséges, hogy ne mulasztodjon el más, súlyosabb patológiát, mint a repedés (végbélnyilásrák, anorektális-, végbélrák, vagy más betegséget). Miután a helyi érzéstelenítés elvégzik(kb. 5 ml 1%-os lidokain) a fájdalom elmúlik, így a vizsgálat zökkenőmentesen történik. A végbél tapintásnál általában nehéz felismerni egy új repedést, de a nyomásra keletkezett fájdalom (ahol nem végeztek érzéstelenítést) a repedés terén, kalauzol ennek az elhelyezkedésere. A krónikus repedések esetében a sérülést a végbél nyálkahártyájában felületi hibaként mint egy kemény barázda formájában érzi. Tapintással ellenőrizni kell a végbél ampullát is.Ott ahol a berendezés lehetővé teszi (proktológia vagy gasztroenterológiai rendelők)a vizsgálat egy videós végbéltükrözéssel folytatódik, amelynek számos előnye van:

  • lehetővé teszi újabb repedések észlelését,amelyek mélyebben találhatók,és nem tapinttathatók ki
  • lehetővé teszi a repedés közvetlen megfigyelését és tulajdonságainak felbecsülését
  • lehetővé teszi hasznos képek készítését,ami a repedés kezelés haladásának megítélésében fontos
  • lehetővé teszi, más kapcsolódó megbetegedések észlelését (daganatok, gyulladások, végbélparaziták stb)
  • lehetővé teszi szövetmintavétel elvégzését szükség esetén

 

A végső diagnózisnak meg kell határoznia,hogy milyen típusú az anális repedés (új vagy krónikus),ennek elhelyezkedését,a lehetséges szövődményeket, a kapcsolódó betegségeket,és az okot ami a repedés kialakulásához vezetett.

 

Kezelés

Miután diagnosztizálták az anális repedést, a kezelés a fejlődési szakasztól, és az okoktól amik a megjelenéséhez vezettek függően különbözik.

 

Konzervatív

Az új repedések konzervatív kezeléssel nagy eséllyel gyógyíthatók. A következő intézkedéseket kell venni:

  • Székrekedés elleni küzdelem megfelelő étrenddel,sok zöldséggel és gyümölccsel, naponta minimális1,5 L folyadék bevitelével, elkerülve a fűszeres ételeket, és esetleg enyhe székletlágyítók használata. Tilos a beöntés,glicerin kúp és hashajtók.
  • Helyi higiénia szigorú betartása (meleg vízzel fürdés,szappan nélkül, vagy használjon egy nem irritáló antibakteriális szappant).
  • Meleg kamillateás üllőfürdők,15 percig este lefekvés előtt.
  • Az orvos helyi görcsoldó és hegesítő kenőcsöket , és megadja ezeknek a használati utasítását. Ezek a kenőcsök általában 3-szor / nap alkalmazhatók. Leggyakrabban használt a 0,2-0,4% nitroglicerines kenőcs,helyileg görcsoldó és értágító hatással(a cél az, hogy megtörje az ördögi kört: repedés-görcs-repedés).
  • Ha szükséges az orvos felírhat más gyógyszereket is (gyulladáscsökkentőt, izom lazítót,szorongásoldót, székletlágyítót ).

 A kezelés általában három hétig tart,utánna a beteg visszatér egy fejlődési gyógyulást értékelő ellenőrzésre. Néhány repedés már begyógyul ez idő alatt. Néha azonban további kezelés szükséges,még 3-4 hétig. A beteget figyelmeztetni kell azonban, hogy az anális repedés bármikor kiújjulhat,ha a megjelenéséhez vezetett körülmények újra megjellenek(székrekedés, hasmenés, stb) Krónikus repedések esetében és azoknál, amelyek nem reagálnak a konzervatív kezelésre a műtét előtt, hasznos lehet egy alternatíva: botulin toxin injekció. Általában egy kevés oldatot fecskendeznek be (0,6 ml) a belső anális záróizomba.

 

Ez létrehozza az izom relaxációját körülbelül hat hétig,jótékony hatást gyakorol a repedés gyógyulására, pusztán az ördögi kör megszakításával (repedés-görcs-repedés).Az injekció megismételhető.

Sebészeti

A legtöbb alkalommal, a hasznos kezelés,a régi repedések esetében, csak a műtét. Célja, hogy megszakitsa az ördögi kört repedés-görcs-repedés, a belső anális záróizom elvágásásval.Elvégezhető helyi, gerincvelői vagy általános érzéstelenítésben a beteg és az orvos akarata szerint. A beteget nőgyógyászati pozícióba helyezzük az asztalon. Többféle típusú belső izomátvágási mútét létezik,de a legkorszerűbb és legegyszerűbb, az oldalsó belső gyűrű átvágása bőrön keresztül(nyálkahártyánkívüli) helyén hagyva a repedést, így 6-8 hét alatt spóntán módon beggyógyúl. Egy kb 2 cm bőrmetszést készítenek párhuzamosan a végbélnyílással, hogy a belső anális záróizmot észlelje és elvágja elektrokauterrel.A bőrt egy szállal összeőltik,melyet 5 napra a műtét után el kell távolítani. A végbélnyílási repedést megtísztitják és végül a felesleges sarjszövetet kimetszik,a bőrredővel és az őrszem aranyérrel együtt. A beteget tanácsolják, hogy kövesse a megfelelő étrendet,elkerülve a székrekedést és hasmenést, szigorú helyi higiénia betartására és hegesítő hatású helyi kenőcsök használatára. Ha helyesen végezték el a belső izomgyűrű átvágását , nem befolyásolja az anális önmegtartóztatást. Az izomközti tályoggal komplikálodott repedések esetében,a belső izomgyűrű átvágása szükséges a végbélenkeresztűl a repedésnél és a tályog kiürítését.

Ajánlások

Tekintettel az anális repedés kellemetlen tulajdonságaira ,ajánlatos, hogy elkerüljék elsősorban a megjelenését az étrenddel,amely mindennapi normális székletet bíztositson és a helyi higiénia szigorú betartásával. Ha azonban a repedés megjelent ,nem javasoljuk, hogy saját magát kezelje,hanem jelentkezzen minél előbb orvoshoz, a megfelelő diagnózis és kezelésért. Ne feledje, hogy az anális repedés hatékonyan kezelhető, és gyorsan meggyógyul, ha időben fórdul orvoshoz, mentessítve magát a fájdalmatól, szövődményektől és a kellemetlen műtéttől.